Homepagina Kruiden

De kruidenkwekerij

Tuin en keuken kruiden assortiment

Kweken van kruiden

Oogst van verse kruiden

Onderzoek tbv kruiden teelt

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2010

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2011

Contact

Verkoop kruiden

Samenwerking kwekers tuin en keuken kruiden

Risico inventarisatie en evaluatie mbt verse kruiden

Diverse, aparte tuin en keuken kruiden

Linken naar andere kruiden pagina's
Ziekten en plagen in kruiden

 

Risico Inventarisatie en Evaluatie kruiden teelt m.b.t. voedselveiligheid

Deel 2A: Brief aan Langfruit m.b.t. Global Gap

 

 

 

Global Gap Kruidenkwekerij Wout Hendrickx en Erica Driessen

Een kleine twee jaar geleden zijn wij begonnen met registreren, zoals voorgesteld door N&S consultancy. Tijdens de laatste audit, okt 2008, gaven zij aan dat het allemaal dik in orde was en dat we probleemloos een definitieve audit zouden doorstaan.

Afgelopen voorjaar hebben we alle benodigde papieren weer in orde gemaakt. Mij begon toen eigenlijk op te vallen dat wij in alles een zeer laag risico hebben aangaande voedselveiligheid.

Korte risico analyse.

1 Bedrijfsstructuur

2 Oogst

3 Bestrijdingsmiddelen

4 Bemesting

1 Bedrijfsstructuur. Zoals jullie weten hebben wij geen loodsen, minimalistisch machinepark, geen verpakkingslijnen, geen wasstraat, geen koelcel, etc. Hierdoor is er nagenoeg geen reden dat er iets met het product - verse kruiden - kan gebeuren aangaande voedselveiligheid.

2 Het oogsten van kruiden is teruggebracht naar de simpelste handeling. Product - verse kruiden - wordt in grote oogstbak gesneden en daarna in de werkbus omgepakt in klein poolfust of kartonnen doos (in een voedselveilige verpakkings-zak). Daarna rijden wij maximaal een uur of 4 later naar de veiling om de kruiden af te leveren. Sneller, simpeler en veiliger kan niet.

3 Op het gebied van bestrijdingsmiddelen is in kruiden en rucola nagenoeg niets toegelaten, zie hiervoor bijvoorbeeld de SOT-lijst van het CTB (1) Zodoende zijn er ook nagenoeg geen risico’s. Daarbij gebruiken wij steeds meer biologische middelen waar wij zeer goede resultaten mee boeken. Wij wijzen bijvoorbeeld op het middel Sentry R (2) toegelaten in de biologische landbouw, waar wij in de rucola bijzonder goede resultaten mee boeken.

Hert gebruik van de zogenaamde contact-herbicides, o.a. Round up, deze vallen onder de bestrijdingsmiddelenwet. Het gebruik hiervan dient geregistreerd te worden volgens deze wet. Deze recentelijk aangescherpte wet en het verplicht doorlopen van een cursus om in bezit te komen van een spuitlicentie bieden voldoende garanties aangaande voedselveiligheid.

(1) http://www.ctb.agro.nl/pls/portal/docs/PAGE/WEBSITE_CTB/PROCEDURES_

TOETSINGS_KADER/02HTB_VERSIE_2/01GEWASBESCHERMING/HTB%200.2%20TEKST/HTB_B2IA.PDF

(2) http://www.planthealthcare.eu/files/productdatasheets/Sentry%20R.pdf, klik hier

4 Bemesting. Deze had al jaren onze volle aandacht. Nagenoeg van elk perceel wordt een grondmonster geanalyseerd. Hierdoor zullen wij altijd onder de nitraatnorm blijven in onze kruiden, immers een teveel aan stikstof heeft totaal geen zin (3).

Rond mei hebben wij contact gehad met ECAS Aangaande een definitieve audit. De prijs was 450 Euro per dagdeel, wel met abonnement voor drie jaar. Het laatste schoot ons in het verkeerde keelgat. Wij vinden dit niet blijk geven van “verantwoord maatschappelijk ondernemen”.

Het streven naar een definitieve audit wankelde hierdoor.

Enige tijd later spraken wij iemand van de voedsel en waren autoriteit. Deze man was bij ons op het kruidenteeltbedrijf. Hij gaf aan dat de meeste sores (besmettingen) ontstaat bij het wassen. Dat doen wij niet. Een andere besmettingsbron is verse mest. Gebruiken wij niet.

Kortom de noodzaak voor een audit zagen wij niet meer in.

Wel zien wij de noodzaak om op zijn minst de grote lijnen van Global Gap te blijven volgen. Dit betreft uiteraard ook de perceelsbenaming, die op de afleverbon is terug te vinden. Zodoende is ten alle tijden het product / kruiden terug te vinden.

Verder zijn wij van plan dit alles zo gedetailleerd mogelijk op onze website te plaatsen, www.versekruiden.eu , zodat het voor al onze afnemers transparant is.

Dit zal in het najaar 2009 – voorjaar 2010 geschieden

 

Mochten er nog vragen zijn, dan horen we het wel

Met vriendelijke groeten,

Wout Hendrickx en Erica Driessen

06 309 87 959

wahendrickx@planet.nl

(3) Bij aanvang kruiden teelt wordt gestreefd naar maximaal 120 – 150 kg N / hectare, terwijl vanuit de mestwetgeving tot 275 kg is toegestaan!

Terug naar deel 2: Risico inventarisatie en evaluatie van het kruiden bedrijf naar het Global Gap model, klik hier

Terug naar pagina Risico inventarisatie en evaluatie kruiden, klik hier

Naar boven