Homepagina Kruiden

De kruidenkwekerij

Tuin en keuken kruiden assortiment

Kweken van kruiden

Oogst van verse kruiden

Onderzoek tbv kruiden teelt

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2010

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2011

Contact

Verkoop kruiden

Samenwerking kwekers tuin en keuken kruiden

Risico inventarisatie en evaluatie mbt verse kruiden

Diverse, aparte tuin en keuken kruiden

Linken naar andere kruiden pagina's
Ziekten en plagen in kruiden

 

Risico Inventarisatie en Evaluatie kruiden teelt m.b.t. voedselveiligheid

Deel 2: Risico inventarisatie en evaluatie van het kruiden bedrijf naar het Global Gap model.

 

 

 

Inleiding en motivatie.

Reeds een groot aantal jaren ondertekenen wij voor onze afnemers de zogenaamde toeleveranciersverklaringen. Bijvoorbeeld de toeleveranciersverklaring 2010 / Langfruit B.V., klik hier

In 2008 werden wij door een van onze afnemers, de firma Langfruit B.V. benaderd om volgens de Global Gap eisen te gaan werken. Aanvankelijk zijn wij hier op serieus op ingegaan en hebben de procedures zoals beschreven in de Global Gap documentatie strikt gevolgd. Tijdens de laatste audit gaf men ons te kennen dat wij zonder problemen het certificaat zouden krijgen.Toch rezen er vanuit onze beleving tal van vragen op gedurende het doorlopen van deze procedures. De belangrijkste vraag was eigenlijk: "Is deze procedure van registeren niet eerder van toepassing op (zeer) grote bedrijven, dan wel bedrijven die in gebieden telen met een verhoogd risico (nabij chemische industrieën, LOG's (Landbouw Ontwikkelings Gebieden) met vele zoönosen en fijnstof /ammoniak in de lucht, in risicolanden met besmettingen (Soedan, Egypte) etc., dan wel bedrijven die door de vele productbewerkingen de voedselveiligheid in gevaar kunnen brengen?". Deze vraag moesten we met een "Ja" beantwoorden.

Wij hebben nu eenmaal een klein kruidenteeltbedrijf, met een zeer transparante bedrijfsvoering en geen bewerking van onze producten, verse kruiden.Dus ons vertrouwen in de werkelijke waarde van de Global Gap certificering voor ons bedrijf begon aardig te wankelen.

Dit werd versterkt door een gesprek met iemand van de Voedsel en Warenwet Autoriteit. Deze persoon vertelde dat het Global Gap certificaat uiterst fraudegevoelig was. In zijn ogen was het van het grootste belang dat vijf zaken scherp in de gaten moesten worden gehouden teneinde de voedselveiligheid te waarborgen.

1 Een goede hygiëne mbt de oogst van de kruiden. Dus schone oogstbakken, geregeld handen wassen, zorgen dat het geoogste product -verse kruiden - niet op de grond terecht komt etc.

2 Elke mogelijke bron van besmetting mijden als de pest. Bijvoorbeeld elke handeling na de oogst van het product / kruiden voegt een potentiële bron van besmetting toe, waarbij hij producten / kruiden wassen als grootste risico aanvoerde. Ook is het gebruik van dierlijke mest een zeer grote besmettingsbron van bijvoorbeeld salmonella.

3 De veiligheidstermijn van de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in de kruiden strikt en terdege aanhouden.

4 Het nitraat scherp monitoren, zeker tijdens donkere koudere dagen, met name in kasteelten. Opm. we hebben geen kasteelten.

5 De traceerbaarheid van de geleverde kruiden mogelijk te maken.

Wij besloten hierop Langfruit B.V. een brief ( klik hier ) te sturen dat wij afzagen van verdere deelname m.b.t. Global Gap, maar wel met de mededeling dat wij zoveel mogelijk - waar het de voedselveiligheid betreft - de aanwijzingen uit de Global Gap documenten zullen volgen met betrekking tot de teelt van verse kruiden.

Overbodig te zeggen dat wij dit voor al onze klanten en het milieu doen.

Terug naar pagina Risico inventarisatie en evaluatie kruiden, klik hier

 

Naar boven