Homepagina Kruiden

De kruidenkwekerij

Tuin en keuken kruiden assortiment

Kweken van kruiden

Oogst van verse kruiden

Onderzoek tbv kruiden teelt

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2010

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2011

Contact

Verkoop kruiden

Samenwerking kwekers tuin en keuken kruiden

Risico inventarisatie en evaluatie mbt verse kruiden

Diverse, aparte tuin en keuken kruiden

Linken naar andere kruiden pagina's
Ziekten en plagen in kruiden

 

 

Nieuwe ontwikkelingen 2011 mbt de kruiden teelt.

Meeldauw bestrijding in de kruiden teelt

SENTRY-R , Plant Health Care, een uitkomst in de kruiden teelt.

Zoals alle gewassen hebben we in de kruiden teelt ook last van tal van schimmels. Rhizoctonia is al uitgebreid beschreven. Meeldauw is ook een lastpak, met name in de teelt van het kruid Salie. Zowel de valse alsmede de echte meeldauw kunnen ons hoofdpijn bezorgen.

In het verleden hebben we vanalles geprobeerd, zoals knoflookolie, kruidnagelextract, heermoes, waterglas en name it. Niets hielp afdoende. Dus wij stonden vrij huiverig tegenover weer een nieuw middel met een prijskaartje.

Het middel beloofde een werking van binnen uit, d.w.z. dat het de weerstand van de plant versterkt tegen schimmels, met name meeldauw. Citaat uit het productblad van Plant Health Care: Sentry R is een natuurlijk en biologisch plantenextract met een hoog gehalte aan natuurlijke stoffen die de zelfverdediging van de plant door de vorming van fytoalexinen tegen aantastingen stimuleert.

Maar meeldauw in Salie is een drama, het maakt het kruid volkomen onverkoopbaar. Dus, hopsakee, maar uitproberen.

We besloten dit middel direct na het maaien van de Salie in te zetten, zodra de eerste nieuwe blaadjes verschenen. Ons was verteld dat het middel niet direct zou werken, we zouden geduld moeten hebben, een tweetal weken.

Tot onze verbazing bleek dat de valse meeldauw onder op het blad stopte met groeien en zelfs afstierf. Echter op nieuw gevormd blad sloeg de echte meeldauw genadeloos toe. Tot ongeveer de derde - vierde week! De bladeren die in die week gevormd werden waren in zijn geheel vrij van meeldauw, evenzo de bladeren daarna. Dit hadden wij nog nooit meegemaakt.

Top Salie zonder meeldauw

Top Salie zonder meeldauw

De dosering die wij gebruiken was de hoogste die het productblad aangaf, nml 800 liter water per hectare met 1% oplossing. We gebruikten dit middel elke week. Aanvankelijk hebben we soms wel / soms niet de geadviseerde Yucca olie - uitvloeier - gebruikt. Het niet gebruiken van de Yucca olie bleek direct een besmetting te tonen. Ook andere uitvloeiers bleken niet voldoende te werken behalve Silawet Gold. Het gebruik van een uitvloeier - en schijnbaar is Yucca olie toch de best passende - blijkt een must te zijn. Wellicht kan de dosering en de frequentie omlaag, maar voor ons geldt dat we op zeker willen spelen, vandaar.

Ook gebruiken we - met name als we dieper de herfst ingaan, en een gift stikstof eigenlijk te traag werkt - Sentry dan in combinatie met OPF 8-3-3 bladmeststof (Van Plant Health Care). Dit geeft helemaal een prachtig resultaat. De foto spreekt voor zich, mooie glanzende toppen Salie, een uitstekend product wat met kop en schouder boven bijv. Carmel - Israel - uitsteekt.

Voor verdere informatie:

http://www.planthealthcare.eu/files/Productbladen/Sentry_R.pdf

 

Naar de homepage