Homepagina Kruiden

De kruidenkwekerij

Tuin en keuken kruiden assortiment

Kweken van kruiden

Oogst van verse kruiden

Onderzoek tbv kruiden teelt

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2010

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2011

Contact

Verkoop kruiden

Samenwerking kwekers tuin en keuken kruiden

Risico inventarisatie en evaluatie mbt verse kruiden

Diverse, aparte tuin en keuken kruiden

Linken naar andere kruiden pagina's
Ziekten en plagen in kruiden

 

Nieuwe ontwikkelingen 2011 mbt de kruiden teelt.

Rhizoctonia bestrijding met Chitine in de kruiden teelt van Dille en Koriander.

Rhizoctonia is een van de belangrijkste bodemschimmels in de land en tuinbouw die verantwoordelijk is voor grote oogstdervingen. Rhizoctonia is een complexe schimmelsoort en wordt onderverdeeld in verschillende anastomose groepen (AG). Een belangrijke eigenschap van deze anastomose groepen is het verschillend vermogen van elke groep om een bepaald gewas aan te tasten. Een informatief artikel is bijvoorbeeld te vinden bij deze link, PDF Rhizoctonia solani in vollegrondsgroenten

Op het internet zijn tal van onderzoeken gepubliceerd m.b.t. de mogelijke bestrijding / vermindering van Rhizoctonia aantasting door het inzetten van Chitine in verschilende gewassen.

Chitine is een stof die zeer veel voorkomt in de natuur. O.a. in celwanden van schimmels en het (buitenste) skelet van insecten en krabachtigen. De Chitine die wij gebruikten is afkomstig van gemalen garnalen skeletten / schillen.

Het internet navlooiend kwamen wij uit bij een Franse leverancier http://www.france-chitine.com/ Deze firma leverde ons Chitine voor een acceptabele prijs, daarbij bleek de heer Jean-Pierre Say zeer toegankelijk te zijn, een intensieve e-mail correspondentie volgde dan ook snel na het eerste contact.

Inmiddels hadden wij ook de Universiteit te Wageningen benaderd. Mevr. Dr. Ir. J.Postma bleek al jaren onderzoek te doen naar Rhizoctonia en had inmiddels ook goede en veelbelovende resultaten opgedaan met het gebruik van Chitine. Uit haar onderzoek bleek o.a. dat Chitine in staat is om de zogenaamde Lysobacter te stimuleren, een bacterie die de schimmel Rhizoctonia aanvalt en opeet. Dit uiteraard alleen in bodems die deze bacterie bevatten. Zie hiervoor ook het recente - 2011 - nieuwsbericht, Veren en hoefmeel verbeteren ziektewering bodem, klik hier.

Wij besloten dit product te testen door menging met Dille en Koriander zaad. Enfin, we moesten ergens beginnen, en uit de correspondentie met Jean-Pierre bleek al snel dat het volvelds toepassen geen enkele zin heeft, tenzij men zeer veel kilo's gebruikt per hectare. Ook mevr Postma deed ons de zelfde observatie. Het komt er dus schijnbaar op neer dat de Lysobacter - dan wel andere mechanismes zoals beschreven door mevr Postma en de heer Jean-Pierre Say van France-Chitine - direct bij de bron dienen te worden geactiveerd.

In de onderstaande foto's spreekt het resultaat voor zich.

 

Chitine, behandelde en onbehandelde dille.

Aan de rechterzijde 7 rijen dille behandeld met Chitine, links daarvan 6 rijen onbehandeld. Duidelijk zichtbaar is de onregelmatige stand - onregelmatige kieming en wegvallen - bij de onbehandelde rijen.

 

Met chitine behandelde dille, zeer regelmatige opkomst

Met Chitine behandelde dille. Nagenoeg geen geel blad en zeer regelmatige opkomst.

Close-up van dille behandeld met Chitine. De rijen staan mooi vol.

Onbehandelde rijen, zeer veel uitval door Rhizoctonia besmetting. Het gewas staat kleiner en heeft meer geel blad.

De wortels laten ook zeer duidelijk zien dat Chitine werkt tegen bodempathogenen, met name Rhizoctonia.

Links op het kistje onbehandelde dille, veel minder zijwortels / fijnere vertakking. Ook het rodere loof van de eerste bladen is opvallend. Daarbij is de gewasgrootte ook al een indicatie.

Rechts op het kistje de met Chitine behandelde Dille, een veel betere ontwikkeling van zijwortels waardoor het gewas uiteraard beter vocht en voeding kan opnemen. Het gewas is daarbij duidelijk robuster!

Close-up onbehandeld gewas, veel minder zijwortels.

Nog een close-up. Duidelijk zichtbaar is de aantasting van bodempathogenen, de oranje vlekken op de wortels.

 

Close-up behandelde Dille met Chitine. Een enorme en normale ontwikkeling van zijwortels en een gezonde penwortel - zo kenmerkend voor Dille - alles vrij van aantasting door bodempathogenen / Rhizoctonia.

Foto Rhizoctonia Joeke

Foto Rhizoctonia Dr. Postma in het kruid koriander

Foto Joeke II kruid koriander

Foto Dr Postma, koriander en Rhizoctonia

 

Jean-Pierre Say France Chitine

Auteur met (links) Jean-Pierre Say in Orange, Frankrijk. (Een van de weinige restaurants die op die dag open was, kitscherig was het wel)

Naar de homepage