Homepagina Kruiden

De kruidenkwekerij

Tuin en keuken kruiden assortiment

Kweken van kruiden

Oogst van verse kruiden

Onderzoek tbv kruiden teelt

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2010

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2011

Contact

Verkoop kruiden

Samenwerking kwekers tuin en keuken kruiden

Risico inventarisatie en evaluatie mbt verse kruiden

Diverse, aparte tuin en keuken kruiden

Linken naar andere kruiden pagina's
Ziekten en plagen in kruiden

 

Nieuwe ontwikkelingen 2010 mbt de kruiden teelt.

Aaltjesbestrijding in de kruiden teelt, is Nemat wellicht een nieuw perspectief?

 

Nemat een Zwaardherikvariant, gelijkend op grove Rucola, een nieuw perspectief voor de aaltjes bestrijding in de kruiden??

Nemat, na overwintering, foto Alliance

Nemat, april 2009 na overwintering. Foto van Alliance

Op een perceel hadden wij dit jaar fors last van Rhizoctonia. Veel Dille kwam slecht op en groeide niet meer door. Ons was inmiddels wel opgevallen dat op percelen waar Bladramanas als voorvrucht had gestaan GEEN aantasting van Rhizoctonia was. Ook één perceel waar we dit jaar super Rucola hadden staan gaf de nateelt met Dille en Koriander geen besmetting met Rhizoctonia. Zoekende op het web kwamen we uit bij het feit dat "Koolgewassen" van nature veel Glucosinolaten - complexe zwavelverbindingen - bevatten, die mogelijk een sterk effect op Rhizoctonia hebben. Lang verhaal kort, we kwamen uit bij de firma Alliance die een soort grove Rucola, nml Nemat - weer kruiden! - als zijnde een groenbemester verkoopt die deze Glucosinolaten in hoge mate bevat.

Hiermee slaan we drie vliegen in één klap!

Uit onderzoek van Alliance blijkt:

1 Een zeer diepe beworteling, citaat uit e-mail van Alliance:

De penwortel van de Nemat kwam bij een volledig uitgegroeid gewas op 40-45 cm diepte maar de haarwortels vonden we terug op 90 cm diepte. De Nemat moet het dus ook echt van zijn wortelstelsel hebben en minder van de bovengrondse delen. Dat zul je straks ook merken. De grondbedekking gaat vrij vlot maar dan stopt de plant als het ware en stopt het zijn energie in de wortel waarna de Nemat op een later tijdstip verder zal gaan ondergronds en langzamer bovengronds.

2 Een zeer actieve bestrijding van aaltjes, waaronder de Pratylenchus penetrans. Onderzoeksresultaten van Alliance staan op deze website.

3 Een bijdrage aan Glucosinolaten en daarna de vorming van de zogenaamde isothiocyanaten - de zogenaamde biologische fumigatie, als het gewas geklepeld en direct daarna ondergewerkt wordt.

Nu zit ikzelf niet te wachten op deze bio-funmigatie, immers het betekend een forse klap voor het bodemleven. Maar, we hoeven dit gewas niet diep in te freesen, in de toplaag inwerken, zodat dit effect uitblijft voor het (diepere) bodemleven. Daarbij voor de kruiden dille en koriander krijgen we zo wel een betere start.

Enfin, op de site van Alliance kunt u dit zelf nalezen: http://www.alliancegroep.nl/activiteiten/akkerbouw/groenbemesters.html, klik hier

En deze betreffende Nemat: http://www.alliancegroep.nl/activiteiten/akkerbouw/groenbemesters/nemat-eruca-sativa.html, klik hier

Onderstaand de nieuwe folder met een lijstje van aaltjes waar Nemat op werkt.

Folder Nemat, met lijst op welke aaltjes Nemat werkt.

Folder Nemat, met aaltjeslijst.

We hebben deze nieuwe groenbemester op een drietal kruiden percelen gezaaid, om o.a. de zaaizaadhoeveelheid in de herfstzaai uit te proberen (o.a. onkruidonderdrukking) en het gewas te testen op winterhardheid.

Twee maal gezaaide Nemat na Afrikaantjes. Links eind september, rechts eind augustus.

Nemat na Tagetes, oud (25 jaar) kruiden veld

De Tagetes zijn zeer licht en ondiep ondergefreesd. Lage toeren aftakas, diepte max 10 cm. Dit om het mooie effect op de bodemstructuur / bodemleven van de Tagetes te behouden, iets wat voor kruiden van groot belang is. De Nemat rechts is ingezaaid eind augustus, Nemat links eind september.

 

Staat er mooi op

Nemat, herfstzaai. Mooie bedekking, maar 8 kilo is te weinig.

Redelijk goede bedekking, maar 8 kg zaad in de herfst is te weinig! Daarbij kan het zijn dat we op kleigrond ook iets meer zaad nodig hebben.

 

Nieuw kruiden perceel. Nemat eind september gezaaid. De pootafdrukken van de hond geven de maat weer.

Nemat, eind september. Op lichtere grond met 12 kg zaad per hectare. Zeer mooie grondbedekking, de voetstappen van de hond geven een beetje de maat weer.

 

Kleigrond van het oude kruiden perceel. Wortelontwikkeling Nemat is goed op gang. Foto 9 november 2010.

De doorworteling van deze groenbemester is goed te noemen. Het zaaisel van eind augustus laat al een mooi wortelpakketje zien. Foto 9 november 2010.

Ook toont de kluit (klei) grond een mooie structuur, korrelig, wat zeer zeker te danken is aan de Tagetes. We verwachten dan ook - zie de e-mail van Alliance - dat Nemat de diepere lagen zal bezetten met wortels, de losgemaakte grond als het ware in bezit zal nemen. Iets wat elke kruiden vervolgteelt ten goede zal komen.

Het doel van ons met deze aaltjesbestrijders / groenbemesters en de grondbewerking met de compostgift + gips is het stimuleren van maximale omstandigheden voor de kruidenteelt van Kervel in 2011. Dit kruid wordt door klanten, vanwege de zeer goede kwaliteit en houdbaarheid, steeds meer gevraagd.

Het blijft evenwel nu dus de keuze of we de grond toch weer lostrekken (25 - 30 cm) met de diepzaaiklaarmaak-machine, of dat we een (zeer) ondiepe rotorkop-bewerking in het voorjaar doen teneinde een zaaibed voor Kervel te maken. Immers, het kruiden zaaimachien, een simpel maar o zo doeltreffend Thilotje, zal wel de grond in moeten kunnen.

We wachten de ontwikkeling van het bodemleven af. Met name de ontwikkeling van de populatie wormen - met name de pendelaars - zal bijdragen aan de beslissing hoe het verder zou kunnen gaan.

Naar beginpagina nieuwe ontwikkelingen
Naar nieuwe ontwikkelingen Nemat
Naar de homepage