Homepagina Kruiden

De kruidenkwekerij

Tuin en keuken kruiden assortiment

Kweken van kruiden

Oogst van verse kruiden

Onderzoek tbv kruiden teelt

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2010

Kruiden nieuwe ontwikkelingen 2011

Contact

Verkoop kruiden

Samenwerking kwekers tuin en keuken kruiden

Risico inventarisatie en evaluatie mbt verse kruiden

Diverse, aparte tuin en keuken kruiden

Linken naar andere kruiden pagina's
Ziekten en plagen in kruiden

De kruiden kwekerij

Werkoverleg kruiden kwekerij

Werkoverleg

Het ontstaan

Aanvankelijk is onze kruidenkwekerij ontstaan als een toevalligheid. Planten en geneeskrachtige kruiden hadden altijd al mijn belangstelling. Nadat ik samen met mijn zus mijn vader zijn commissiehandel aan veiling ZON, destijds veiling C.V.V. genaamd, had overgenomen, bezochten we onze klanten. In Amsterdam, bij Gebroeders Rustenburg B.V. zei de heer Simon Nelis aldaar tegen me: "Je moet verse kruiden gaan kweken, daar is de markt klaar voor". Daarbij zijn kruiden goed voor de gezondheid! Dit was begin 1980.

Start en ontwikkeling

Destijds was er nauwelijks informatie te vinden aangaande het kweken van tuin en keuken kruiden, laat staan verse kruiden. Gelukkig ontmoette ik mijn huidige collega en zakenpartner Erica Driessen, die net zo'n passie voor kruiden had als ik. Tesamen doorploeterend is ons bedrijf van een kruidentuin momenteel doorgegroeid tot en actief in de absolute top van kruidenland. Vele restaurants, o.a. met Michellin-sterren, zijn indirecte afnemers.

Geintergreerde teelt

De simpele reden hiervoor is onze achtergrond. Aanvankelijk lid van de Vereniging tot bevordering van de Biologische Landbouw, is onze kijk op het kweken van verse tuin en keukenkruiden gericht op het gehele proces. Tegenwoordig noemt men dit geintegreerde teelt, niets anders dan een modewoord, voor iets wat wij al vanaf het prille begin toepaste.

Risco inventarisatie en evaluatie

Bij de link Risico inventarisatie en Evaluatie (R.I.E.) verse kruiden, klik hier, vind u als (indirecte) klant de werkwijze op onze kruidenkwekerij, op deze pagina een korte schets.

Uitgaande van de R.I.E. - met enkele aanvullingen - het volgende:

Loonwerk en grondbewerking

Nagenoeg alle grondbewerkingen laten we uitvoeren door Loonwerkbedrijf Gebroeders de Boer te Lottum, zij hebben de meest professionele machines. Daarbij hebben zij de volgende certificaten: VKL+ en GMP+ Zie: Loonwerkbedrijf http://www.gebrdeboer.nl/

Bemesting

Bezien vanuit de bedrijfshygiëne en de huidige ethnografische samenstelling van de Europese bevolking gebruiken wij voornamelijk BOOM-gecertificeerde compost van snoeihout. Op onze kruidenkwekerij word al jaren GEEN (varkens) drijfmest gebruikt - bevat o.a. Salmonella, MRSA, etc.

Zaaien en planten kruiden

Wij zaaien nagenoeg alle kruidenplanten direct in de grond, met voorkeur voor eigen geteelt zaad, met name Dille Koriander en Rucola- zie telen kruiden, klik hier. Al het overige zaad betrekken wij van bedrijven die het zaad niet ontsmetten. De vaste planten / meerjarige kruiden, o.a. Rozemarijn, Dragon en Salie, zijn uit onze eigen selectie, 25 jaar ervaring. Deze zijn geselecteerd op geur, smaak en ziektebestendigheid. Alle gebruikte kruidenrassen kenmerken zich door een goede en juiste smaak en resistentie aangaande het weer en ziektendruk. Ook kenmerken onze kruiden zich door "shelf-life". De houdbaarheid is excellent!

Gewasbeschermingsmiddelen

Wij ontsmetten onze gronden absoluut nooit met chemische middelen. Wel gebruiken we o.a. de teelt van Tagetes - Afrikaantjes - om de grond te zuiveren van bepaalde aaltjes.

Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de kruiden beperkt zich overwegend tot het bestrijden van onkruid voor aanvang van de teelt. Helaas is het met de huidige olieprijs economisch bezien veel te duur om gebruik te maken van de zogenaamde onkruidbranders. Het beleid van de Nederlandse overheid is aangaande deze themathiek dan ook volkomen absurd te noemen. Het bestrijden van insecten en schimmels is minimaal te noemen, door middel van teeltmaatregelen dan ook zelden aan de orde. Daarbij zijn kruiden vrij sterk tegen schimmels. En we gebruiken tal van biologische gewasbeschermingsmiddelen met zeer goede resultaten!

Oogst

Al onze verse kruiden worden met de hand geoogst. Niets wordt kleinverpakt, dan wel afgevuld met gas. Er wordt gestreefd naar één kilo per kist, dan wel 10 bossen per kist, verpakt in in een plastic zak om uitdrogen tegen te gaan. Overigens waren wij de eersten in Nederland die op deze wijze deden verpakken.

Al onze tuin en keuken kruiden worden direct vanaf het productieveld naar de klant dan wel de transporteur gebracht. Opslag in koeling hebben we niet, we werken enkel VERS.

Wij hebben daarbij ook geen dampende lekkende en stinkende machines op het veld, en de radio is reeds jaren geleden in de ban gedaan. Het ruisen van de wind, de zonnestralen, het gefluit van de vogels en de geur van onze kruiden is waar het ons om gaat.

vers van de kruidenkwekerij, kist kervel 1,2 kilo 10 bos

Vers vanaf de kruidenkwekerij, Kervel 1,2 kilo / 10 bos in klein poolbakje met plastic zak. Ook levering in kartonnen doos mogelijk.

De informatie op deze site is enerzijds geschreven voor de inkoper dan wel restauranthouder. Anderzijds rezen er uit verschillende hoeken tal van vragen over o.a. productiewijzes, zodat hier ook de nodige aandacht aan is besteed.

En wellicht plaatsen we er ooit nog eens recepten op, "koken met tuinkruiden" dus als u er een wilt insturen........

Veel leesplezier,

Met vriendelijke groeten, Erica Driessen en Wout Hendrickx

Naar boven

Home Kruidenkwekerij Tuin en keukenkruiden assortiment Kweken kruiden Oogst van verse kruiden Onderzoek kruidenteelt Nieuwe ontwikkelingen Contact Verkoop kruiden Samenwerking Risico evaluatie verse kruiden Diverse, aparte tuin en keuken kruiden